hulpbijconcentratie.nl

Blog februari 2017

  Kans op dyslexie door leesmethode (2017).

   Blog december 2016

    Blog november 2016

     Dyslexie is te voorkomen

     De onderstaande link verwijst naar een artikel van Balt van Raamsdonk (zelf dyslect).

     Door zijn grote moeite met leren lezen, raakte hij geboeid naar het hoe en waarom van lesmethodes. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dyslexie. Hij constateert dat het huidige leesonderwijs voor een aantal kinderen ongeschikt is. Voor veel kinderen is de wijze waarop ze hebben leren spreken ook de wijze waarop ze zouden moeten leren spellen: hele woordbeelden aanbieden. Dit is een manier die haaks staat op de leesmethodes die in Nederland gebruikt worden. Van Raamsdonk ontwikkelde een veelbelovende methode, die inmiddels op een aantal basisscholen wordt gebruikt. De methode is geschikt voor beginnende lezers (groep 2 en 3).

     Het aanbieden van hele woordbeelden is een manier die past bij iedereen, die in beelden is blijven hangen, beelddenker is. De bijzonder hoogleraar Kees van den Bos, betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar beelddenken,  bevestigt hoe abstract en onnatuurlijk de tekentjes en losse klanken zijn die kinderen worden aangereikt. Door het zintuig voelen in te schakelen vindt er voor het jonge kind tenminste een natuurlijker leerproces plaats.

     Klik op de link voor het artikel:

     http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4452724/2017/01/24/Dyslexie-is-te-voorkomen.dhtml

      

      


     Reacties

     Commentaar
     Jouw naam/bijnaam
     Website url
     E-mail
     Dit is een verplicht veld

     Wij zijn niet zozeer anders,de rest is alleen hetzelfde.